15-21 MART TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI

17 Mart 2025

            YALOVA İL TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINDAN 
      15-21 MART TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASINA İLİŞKİN DUYURU

 
Yöntemine Göre Tüketici Hakem Heyetine Yapılan Başvuru Sayıları

 
Başvuru Yöntemi
Evrak İle Yapılan Başvuru Sayısı İnternetten Yapılan Başvuru Sayısı Toplam Başvuru Sayısı
1267 1692 2959
 
İl Tüketici Hakem Heyeti Tarafından 2024 Yılında Alınan Kararların Sonuçlarına Göre Dağılımı
 
 
LEHTE ALEYHTE GÖREVSİZLİK TOPLAM KARAR SAYISI
1818 1311 33 3162
 

 
 
  • Yalova İl Tüketici Hakem Heyetimize Yapılan Başvurular Hakkında
 
Tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların adil, hızlı, basit ve olabilecek en az masrafla çözüme kavuşturulması amacıyla Yalova Ticaret İl Müdürlüğümüz bünyesinde faaliyet gösteren Yalova İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığımıza 2024 yılında 2959 başvuru alınmış ve bir önceki yıldan devredenlerle toplam 3162 adet tüketici uyuşmazlığı karara bağlanmıştır. Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığımız vermiş olduğu kararlar ile yargı mercileri üzerindeki iş yükünü de önemli ölçüde azaltmaktadır.
 
  • Tüketicinin Başvuru Yapabileceği Alanlar Ve Konular
 
Kanun kapsamında çıkarılması öngörülen 28 adet uygulama yönetmeliğinin tamamı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yasa ile tüketiciler, Mesafeli Sözleşmeler, İş Yeri Dışında Satış, Taksitli Satışlar, Garanti Belgesi, Türkçe Tanıtma Kullanma Kılavuzu, Satış Sonrası Hizmetler, Ayıplı Mal ve Hizmetler, Devre Tatil, Paket Tur, Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar, Tüketici Kredisi, Kredi Kartları, Süreli Yayınlar, Abonelik Sözleşmeleri, Yanıltıcı ve Aldatıcı Reklamlar, Fiyat Etiketi vb. gibi pek çok konuda satıcı ve sağlayıcılar karşısında haklarını arama ve elde etme imkânına kavuşmuş; tüketicilerin hakları, çağdaş anlamda yasal çerçeve ile koruma altına alınmıştır.
 
  • Başvuru Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
 
  • 2025 yılı için parasal sınırı 149.000,00 TL ve altında olan uyuşmazlıklar için başvuru yapılabilir. 149.000,00 TL’nin üstünde olan uyuşmazlıklar için ise Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılmalıdır.
  • Başvurular şahsen veya avukat aracılığı ile; elden, posta yokuyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) yolu ile yapılabilir. TÜBİS kanalıyla yapılan başvurularda zamandan tasarruf sağlanmakta olup süreç daha kolay bir şekilde ilerlemektedir. Ayrıca tüketiciler başvurularına ilişkin detayları ve kararı TÜBİS üzerinden takip edebilmektedir.
  • Başvuru yapılırken uyuşmazlık ile ilişkili delil oluşturan tüm belgeler ile başvuru yapılmalı, tüketicinin iddialarını somut bir şekilde ispat etmesi gerekmektedir.
  • Ayıplı mala ilişkin yapılan başvurularda garanti süresi, üründe Garanti Belgesi Yönetmeliği’ne uygun kullanımın sağlanıp sağlanmadığı hususlarına ayrıca dikkat edilmelidir.
  • Ayıplı hizmetlerde ilgili firma ile bir sözleşme imzalanması durumunda mutlaka sözleşmenin bir örneği karşı taraftan talep edilmeli ve başvuru esnasında bu sözleşme dosyaya eklenmelidir.
  • Üretici ve ithalatçılar, ürettikleri veya ithal ettikleri mallar için kullanım ömrü süresince satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetlerini tüketicilere sağlamak zorundadır. Tamir süresi için yönetmelikte ön görülen süre yirmi iş günüdür. Bu süreyi aşan firmalar veya yetkili servisler hakkında başvuruda bulunulabilir.
  • Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz. Satıştan kaçınmanın tespit edildiği durumlarda tüketici Heyetimize başvuruda bulunabildiği gibi Bakanlığa yaptığımız bildirim ile ilgili firmaya cezai işlem de uygulanmaktadır.
 
  • “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ve “Fiyat Etiketi Yönetmeliği” ile “6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”a Göre Tüketicinin Sahip Olduğu Haklar
 
  • Vatandaşlarımız Haksız Fiyat Artışlarına (HFA) yönelik tespit şikâyetlerini, Ticaret İl Müdürlüğüne, ALO 175 Tüketici Hattına veya E-Devlet Haksız Fiyat Artış Sistemi (HFA) üzerinden iletebilirler.
 
  • Malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.
 
  • Etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin; okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunludur. Bunların tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması gerekir.
 
  • Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu iş yerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması gerekmektedir.
 
  • Gıda ürünü satışlarında, ambalaj, kutu vs. ile beraber tartılan ürünün ağırlığından dara (ambalaj, kutu) ağırlığının düşülmesi gerekmektedir.

 
Bakanlığımızın talimatlarıyla ilimizde haksız/fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimler hız kesmeden devam etmektedir. Yukarıda sayılan hususlar ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği, haksız fiyata ilişkin pek çok konuda tespit edilen aykırılıklara ilişkin cezai işlem yaptırımı uygulanmaktadır.