2019 Yılı İlk 6 Aylık Kooperatifçilik Çalışmaları Faaliyetleri

03 Ekim 2019


Cumhurbaşkanlığı  Birinci 100 Günlük İcraat Programı  çerçevesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Bakanlığımız tarafından imzalanan “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü” kapsamında, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin arttırılması, yaygınlaştırılması ile kadınların kooperatifler yoluyla ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımının sağlanması  hedeflerinin hayata geçirilmesi amacıyla;
 
Güneyköy Ziyareti: Dağıstan göçmenlerinin yoğunlukla yaşadığı ve bu kültüre ait yemek vb. ürünlerin üretiminin yapıldığı, İlimize gelen yerli turistlerin uğrak yeri olan İlimiz merkez ilçesine bağlı Güneyköy’e 21.05.2019 tarihinde gidilerek her üç Bakanlığın İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen personelden oluşan çalışma grubu tarafından köyde ikamet eden 21 kadın  ve köy muhtarı ile toplantı yapılmış ve çalışma grubunun amacı ve kooperatifçilik ile ilgili sunum yapılarak bilgilendirme yapılmıştır.
 
Köyde yaşayan kadınların Dağıstan kültürüne yönelik ev yemekleri, reçel, el işlemeciliği, baharat çeşitleri ve süt ürünlerinden ürettikleri ürünleri köyün turizm potansiyeline sahip olması sebebiyle bu ürünlerin kooperatif çatısı altında turistlere pazarlanabileceği vb. hususlar görüşülmüştür.
 
Kadın Girişimciler Kurulunu Ziyaret: Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Kurul Başkanı Merva GENCER ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte 23.05.2019 tarihinde 14 kadın girişimci ile toplantı yapılmış  ve toplantıda ilgili protokol ve amaçlar anlatılarak kadın kurulu ile İlimizde hangi alan ve sektörlerde kooperatif kurulabileceği konusunda istişareler yapılmıştır. İlimizde bir hizmet kooperatifi (çocuk bakımı, hasta bakımı, ev temizliği) eksikliği olduğu ve bu amaçla bir kooperatif kurularak İlimizde eksikliği hissedilen bu vb. konularda kadınların kooperatif çatısı altında bir araya gelerek sosyal ve ekonomik hayata katılımının sağlanabileceği yönünde fikir birliğine varılmıştır.
 
Kadın Kooperatifi Ziyareti: İlimiz Çınarcık ilçesinde faaliyet gösteren Çınarcık Hanımelleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifine,  23.05.2019 tarihinde ziyaret gerçekleştirilerek proje ve amaçlar anlatılarak kurulan kooperatifin bu konudaki tecrübeleri hakkında bilgi edinilmiş ve özellikle kuruluş aşamasında ve daha sonraki süreçte yaşadıkları sorunlar ve çözümlerin neler olabileceği konusunda istişarelerde bulunulmuştur.
 
Altınova İlçesi Ziyareti: Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grubu çalışmaları kapsamında 12.06.2019 tarihinde ilimiz Altınova ilçesine gidilmiş ve 35 kişiden oluşan kadın grubuna kooperatifçilik ve kooperatif işletmelerin faydaları ve iyi uygulama örnekleri detaylı bir şekilde anlatılarak katılımcılar tarafından yöneltilen sorular cevaplandırılmıştır.
 
2019 Yılı 1. İstişare Toplantısı:  Kadın Kooperatifçiliği Çalışma Grubu faaliyeti kapsamında 25.06.2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü toplantı salonunda, Vali Yardımcısı Sayın Yıldırım UÇAR'ın başkanlığında  toplantı gerçekleştirilmiş bu toplantıya Ticaret İl Müdürü, Tarım ve Orman İl Müdürü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Kültür ve Turizm İl Müdürü, Yalova Belediye Başkanlığı Temsilcisi, Yalova Üniversitesi Temsilcisi,  Halk Eğitim Merkezi Müdürü, SYDV Müdürü, Vergi Dairesi Müdürlüğü, İl Özel İdare temsilcisi, SGK, İŞKUR, KOSGEB, MARKA, YAGİKAD, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, YTSO Kadın Girişimciler Kurul Başkan ve Yöneticileri, Yalova Model Kadın Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi temsilcileri, Çınarcık Hanımelleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi temsilcisi, Kadın Dayanışma Derneğinin  katılımıyla gerçekleştirilmiş ve İlimizde oluşturulan çalışma grubunun çalışmaları değerlendirilerek bilgi paylaşımında bulunulmuştur.